'Een fontein van levend water'

Steun aan Leendert en Nelleke Wolters (GZB)

Sinds enkele jaren steunen wij als gemeente Elim op ’t Harde Nelleke en Leendert bij hun werk in Praag. Ver weg kunnen zij onze steun gebruiken in de vorm van aandacht, gebed en financiële steun. Ook in 2024! Volg ze op hun podcast, via de site van de GZB of de whatsapp groep.

Hieronder een bericht uit Praag!

De bibliotheek van Praag

Sinds een aantal jaar werkt Nelleke als vrijwilliger in een christelijke bibliotheek. Al meer dan 25 jaar is het één van de manieren waarop kerken en zendingswerkers christelijke boeken en materiaal beschikbaar willen maken in de maatschappij. Onlangs breidde de bibliotheek fors uit en was er een feestelijke (her)opening.

Het doel van deze bibliotheek is, om mensen in aanraking te brengen met het christelijk geloof. Er zijn dus boeken die ingaan op rationele reden voor het christelijk geloof, boeken voor zoekers en boeken voor geloofsopbouw en Bijbelstudie. Maar ook zijn er allerhande praktische boeken te vinden, bijvoorbeeld over het huwelijk, opvoeding van kinderen, of het leiden van de zondagsschool. En natuurlijk is er een grote collectie kinderboeken.

Onlangs werd er dus een nieuw gedeelte van de bibliotheek geopend, met daarbij een zelfstandige koffiebar waar bezoekers doorheen lopen naar de ruimtes met boeken. Ook zijn er in het bibliotheekgedeelte een aantal werkplekken gerealiseerd en gezellige zitjes. De vroegere kelder is omgebouwd tot een prachtige zaal met daaraan grenzend een <![if !vml]><![endif]>lounge-gedeelte, dat kan gehuurd worden voor bijeenkomsten van beperkte omvang zoals kleine groepsbijeenkomsten, lezingen of kerkdiensten.

De opening van het pand was feestelijk en gezellig zoals op de foto’s is te zien en het is ons gebed dat er op deze manier mensen binnen mogen komen, die voor een kopje koffie kwamen en in de bieb bleven hangen en toen over God hoorden. Mensen kunnen hun koffie vooraan bij de bar bestellen en het dan meenemen en rustig gaan zitten werken of een praatje maken met de aanwezige medewerkers als ze dat zouden willen.

Het is te vroeg om stellige uitspraken te doen, want de bieb opereert nog in beperkte modus. Alle formaliteiten zijn nog niet helemaal afgehandeld, en er zijn nog wat “kinderziektes” die verholpen moeten worden. De aanloop is wisselend, dus sommige dagen zijn ontzettend sloom, maar op andere dagen zitten verscheidene mensen te werken, van diverse leeftijden en achtergronden: Erasmusstudenten, maar ook zakenmensen en zzp-ers. In die zin is er wel een heel nieuw publiek aangeboord.

Het is te vroeg om stellige uitspraken te doen, want de bieb opereert nog in beperkte modus. Alle formaliteiten zijn nog niet helemaal afgehandeld, en er zijn nog wat “kinderziektes” die verholpen moeten worden. De aanloop is wisselend, dus sommige dagen zijn ontzettend sloom, maar op andere dagen zitten verscheidene mensen te werken, van diverse leeftijden en achtergronden: Erasmusstudenten, maar ook zakenmensen en zzp-ers. In die zin is er wel een heel nieuw publiek aangeboord.

Zo kwam er vorige week een Tsjechisch vrouw binnenlopen, uit pure nieuwsgierigheid, die belangstellend vroeg wat “dit nu eigenlijk precies was.” Toen ze hoorde dat het een christelijke bibliotheek was, barstte ze in gejubel uit. Precies wat ze nodig had, want ze studeert theologie. Ze komt binnenkort weer terug. Dat zijn bemoedigende gebeurtenissen en we zien uit naar een volgende ontmoeting. Wie weet waar dat toe leidt.